İki Fille Nasıl Mat Yaparız

9 Eylül 2009 Çarşamba


Değerli satranç dostları bu yazımızda yeni başlayanların hatta bazı orta düzey oyuncularının yapmakta zorlandıkları "iki fil ile nasıl mat yapılır" sorusuna cevap vereceğiz...
Durumun Özeti :Siyah şah köşede olduğundan beyaz 1.Fd3 Şg7 2.Fg5 Şf7 3.Ff5 oynayarak siyah şahı zor bir sahaya sıkıştırabilir.Eğer başlangışta siyah şah tahtanın ortasında veya son yatay sırada ise beyaz şah yaklaştırılmalıdır.Ve sonra da fillerin yardımı ile beyaz oyuncu şahın hareket sahasını mümkün olduğu kadar daraltmalıdır.
Şimdi şöyle devam edebiliriz: 3.... Şg7 4 .Şf2 bu finalde mat yapabilmek için rakip şahı tahtanın kenarına değil aynı zamanda köşeye de sıkıştırmak gerekir.
Beyaz şahı 6. yatay sıraya ve aynı zamanda son iki dikey sütundan birisine getirmelidir.Örneğimizde bu haneler h6 , g6 , f7 , f8 haneleridir. h6 ve g6 en yakınları olduğundan şah bunlardan birine gidebilir.

4...Şf7 5. Şg3 Şg7 6. Şh4 Şf7 7. Şh5 Şg7 8. Fg6 Şg8 9. Şh6 Şf8. Şimdi beyazlar fillerin birisini oynayıp hamleyi siyah şaha geçirecek ve onu geri gitmeye zorlamalıdır , 10. Fh5 Şg8 11.Fe7 Şh8..Burada yapılacak şey beyaz fili siyah şaha ,son raki hamlede "g8" karesine geldiği zaman "şah" diyebilecek bir duruma sokmaktır.
12.Fg4 Şg8 13. Fe6 + Şh8 14.Ff6 ve mat.
Dikkate edilecek olursa bu mat on dört hamlede yapılmıştır ve herhangi bir durumda 30 hamleden önce yapılabilir.Bu tarz oyun sonlarında pat olmamasına dikkat edilmelidir.
Şunu Unutmayalım: Bu oyun finalinde şahın tahtanın kenarına kovalanmasının yeterli olmayıp mat yapabilmek için KESİNLİKLE köşeye sıkıştırılmasının gerektiğini hatırlatırız.

0 yorum:

Yorum Gönder