Satranç Taşlarının Özellikleri

1 Eylül 2009 Salı

Bilindiği gibi hemen her oyuncu satrancı çok iyi oynamak ister.Ama şu iyi bilinmelidir ki çok azı bunu başarır.Nedenine gelince:
Özellikle küçük yaştaki sporcuların ailelerinin abartılı baskısı satranç öğrenen bireyin satranca olan ilgisinin azalmasına yol açar.Bu nedenle genellikle küçük bireylerimizin (6-12 yaş baz alınabilir) aşırı derecede baskıcı bir şekilde satranca yöneltilmemesi gerekir.Zaten eğer bireyimiz satrancı severse kendiliğinden gerekenleri yapacaktır.Bu uyarılarımızı yaptıktan sonra gelelim taşların özelliklerine:
Bütün satranç taşlarının hareket kabiliyetleri doğrultusunda güçleri vardır. Bir taşın gücü, diğerine oranla ya daha azdır ya da daha çoktur. Bu güçleri de taşlara değerleri doğrultusunda puan vererek gösterebiliriz.

Satranç tahtasındaki en az güce sahip olan piyon'a 1 puan verelim. Diğer taşlarımız olan at ve fil ise 3'er puana sahiptirler. Daha güçlü olan kale ise 5 puan değerindedir. Satranç takımımızın en güçlü taşı olan vezir ise kale ve filin hareket özelliklerini bünyesinde bulundurmaktan ötürü 9 puana sahiptir. Şah, satranç taşlarının içinde değer biçilemeyecek tek taştır. Çünkü şah mat olduğunda o satranç maçı sona ermektedir.

Satranç taşlarını bu puanlarla değerlendirmemizin nedeni, rakibimizin bir taşını alırken vereceğimiz taşın değerinin daha yüksek olmaması içindir. Yani bir fil ile bir fili, bir at ile fili, bir kale ile bir kaleyi, bir vezir ile bir veziri, bir piyon ile bir piyonu, ya da iki piyon + bir fil ile bir kaleyi değişmemizin bir sakıncası yoktur. Fakat, bir vezir verip bir piyon almak bizim taşlarımızın toplam değerini rabibimize göre azaltacağı için çok sakıncalıdır.

Taşların değerleri bulunduğu konuma göre farklılık gösterebilir. Satranç tahtasının merkezinde bulunan bir taş, kenarında bulunan bir taştan çok daha güçlüdür. Çünkü kenardaki taşa oranla çok daha fazla kareyi kontrol edebilmektedir.

Taş değişimini düşündüğümüzde şunlara dikkat etmeliyiz.
a) Güçlü ve rakibe rahatsızlık veren bir taşımızla, aynı puana sahip olsa bile onun güçsüz ve bizi rahatsız etmeyen bir taşını değiştirmemeliyiz.
b) Rakibin güçlü ve bize rahatsızlık veren taşını, bizim daha zayıf ve aynı değerde bir taşımızla değiştirmeye çalışmalıyız.

0 yorum:

Yorum Gönder