Piyonun Vezire Terfisi

9 Eylül 2009 Çarşamba

Bu dersimizde piyonun vezir olması gibi satrançta çok iyi bilinmesi zorunlu konu ile ilgili çalışma yapacağız.İyi satranç oyuncularının bile zaman zaman hata yaptıkları bir noktadır piyon terfisi.Eğer iyi bir satranççı olmak istiyorsak bu konuyu çok iyi kavramamız gerekir.
Bir piyon ,oyunda kazanılabilecek en küçük maddi üstünlüktür ve tahtada yalnız şahlar ile bir piyon kaldığı zaman çoğu kez oyunu kazanmaya yeterli olur.Ünlü satranç ustası Capablanca'nın notlarından alınan bu çalışmada çok önemli olan genel kural şu:
Kazanmak için şah,arada bir kare olmak üzere kendi piyonunun önünde olmalıdır.Eğer rakip şah piyonun tam karşısında yer almışsa oyunu kazanmak mümkün olmaz.Şimdi bu anlattılarımızı bir örnekle genişletelim.

Bu durumda oyun beraberedir!!! Neden mi?
Siyah için yuapılacak şey , şahı daima piyonun önünde tutmaya çalışmaktır.Eğer örneğimizde olduğu gibi bu yapılamazsa o zaman siyah şahı beyaz şahın tam önünde bulundurmak gerekir.Oyunun devamını verelim:
1.e3 Şe5 2. Şd3 Şd5.Bu çok önemli bir hamledir.İleride görüleceği gibi diğer herhangi bir hamle oyunun kaybedilmesine neden olur!Siyah şah piyona yakın tutulamadığından ,mümkün olduğu kadar ileride ve beyaz şahın önünde bulundurulmalıdır.3.e4+ Şe5 4.Şe3 Şe6 5.Şf4 Şf6.Durum yine aynıdır.Beyaz şah ilerledikçe siyah şah,piyona yaklaşamayacağından,beyaz şahın önünde kalır.
6.e5+ Şe6 7.Şe4 Şe7 8.Şd5 Şd7 9.e6+ Şe7 10.Şe5 Şe8 11.Şd6 Şd8. Eğer şimdi beyaz piyonunu ileri sürerse siyah şah piyonun önüne geçer.Bu suretle beyaz, ya piyonunu feda etmek zorunda kalır ya Şe6 oynar ve pat olur.
Piyonu süreceği yerde beyazlar şahı geri çekerse o zamansiyah şah piyonun önünde yer alır ve geri gitmeye zorlandığı zaman önüne geçecek şekilde veya "beyaz şah ilerlerse" karşısına geçecek şekilde geriler

Bu savunma çok çok önemli olup okuyucularımız bunu bütün ayrıntıları ile öğrenmelidir.Birçok tecrübesiz oyuncu benzer durumlarda bu bilgilere sahip olamadıklarından oyunu kaybetmişlerdir.
Şimdi yeni örneğimizle beyazın piyonunu nasıl vezir çıktığını öğrenelim:



"BU ÖRNEKLE PİYONUN NASIL TERFİ ETTĞİNİ GÖRELİM"
Bu durumda beyaz kazanır,çünkü "Şahı piyonunun önünde kalmıştır ve şah ile piyonunun arasında bir sıra vardır..
Takip edilecek metot şöyle:Şahımızı , piyonumuzu tehlikeye atmaksızın mümkün olduğu kadar ilerletiyoruz ve piyonumuzu "piyon kaybetme tehlikesi olmadıkça!" sürmüyoruz.




1. Şe4 Şe6
Siyah,beyazın şahının ilerlemesine müsaade etmiyor.bundan dolayı beyazlar şimdi piyonu sürerek siyah şahı geri gitmeye mecbur eder,ardından da şahı ileri sürer
2.e3 Şf6 3.Şd5 Şe7
Eğer siyah " 3 .... Şf5" oynarsa o zaman beyaz,piyonu e4 karesine sürmek zorundadır,çünkü aksi taktirde siyah "Şe4" oynayarak piyonu kazanır.Fakat siyahlar böyle yapmadığından beyazın piyonu ilerleteceği yerde şahını ilerletmesi daha iyidir.Çünkü piyon tehlikede değildir.
4.Şe5 Şd7 5. Şf6 Şe8
Şimdi artık beyaz piyon çok geride olduğundan şahın himayesine ( yanına) getirilmelidir.
6.e4 Şd7
Şimdi "Şf7" oynamak iyi değildir,çünkü siyah "Şd6" oynar ve beyaz piyonu korumak için şah ileri gitmeye mecbur olur.Bundan dolayı:
7.e5 Şe8
Eğer siyah şah başka yere giderse beyazlar "Şf7" ve sonra da "e6 , e7 , e8" oynayabilir.Çünkü bütün bu kareler beyaz şahın kontrolü altındadır.Siyah buna engel olursa beyaz , rakip şahı uzaklaştırmaya ve aynı zamanda kendi şahını piyonun önünde bulundurmaya çalışır.
8.Şe6
piyon e6 oynarsak oyun berabere biter.Çünkü siyah Şf8 oynar başlangıçta verdiğimiz örnekteki aynı duruma geliriz!!
8... Şf8 9.Şd7
Şimdi artık siyah şah uzaklaşmaya mecburdur.Beyaz piyon e8 karesine giderek vezir olur ve beyaz kazanır.Bu oyun sonunun da ilkindeki olduğu gibi çok iyi bilinmesi gerekir.

0 yorum:

Yorum Gönder